Primenite aikido iskustvo u svakodnevnom životu

Seiširo Endo

Septembra 1996. obišao sam Francusku, Lihenštajn, Austriju i Španiju i osetio sam olakšanje kada sam se vratio u Japan. To je bio prvi put da sam posetio Španiju dok sam druge zemlje obilazio više puta i tamo imao mnogo poznanika. Budući da održavam samo jedan seminar u svakoj od ovih zemalja, uvek se radujem budućem susretu nakon godinu dana.

Svi učenici na mojim seminarima su puni entuzijazma i želje za učenjem i vežbanjem i to ne samo vežbači Sho dan ranga nego i oni koji imaju San dan i Yon-dan. Gledali su pažljivo da ne bi propustili neki moj pokret. Zašto su tako željni aikidoa? To pitanje postavljam svim ljudima bez obzira gde se seminar održava kao i pitanje šta znači postati jači u aikidou i kako vežbati aikido da bi se postigao cilj - biti čovek koji je zaista jak. Takođe ih zamolim da zarad dobra upotrebljavaju ono što su naučili u okviru aikidoa na mestima koja nisu dođo, u svakodnevnom životu i životu uopšte. Na sreću, broj učesnika na seminarima u inostranstvu se povećava iz godine u godinu i ja i moji domaćini smo veoma srećni zbog toga.

Osnivač aikidoa je jednom prilikom rekao učenicima: "Posmatrajte pažljivo stanje stvari na ovome svetu i slušate druge šta govore, prihvatajte dobre stavove i na osnovu njih ćete otvoriti vrata svačijeg srca." Npr. posmatrajte sliku neba i zemlje i budite duhovno probuđeni.

Verujem da se univerzum sastoji iz harmonije i zajedničkog života u kome na najbolji mogući način koristimo jedni drugima. Samo čovek zaboravlja na to i ponaša se arogantno. Osnivač aikidoa je rekao da je srce univerzuma isto kao i srce aikidoa, a srce univerzuma je ljubav i želeo je da ovlada srcem univerzuma (umećem ljubavi) vežbajući aikido. Ta mala sebičnost biti jak - ne znači da ćete biti jaki u aikidou.

Iskreno, želim da cilj vežbanja bude da se stekne jedan dobro izbalansiran um svakog pojedinca koji će na najbolji mogući način koristi drugima, koji će biti dostojanstven i koji će se ophodi prema drugima sa poštovanjem.

 

preuzeto sa sajta "COSMOS Online" aikido Saku Dojoa Endo Senseia

prevod sa engleskog: Katarina Obradović