Šihan - 5.kyu

Džeri Akel

 

tekst je objavljen na blogu
”Aikido Center of Jacksonville”,
3. decembra 2009. god.

Okružen sam Šihanima sa 5 kjuom. Ili tačnije, ugnjavili su me pre nego što sam postao Yudansha. I kao i Dr. Benell, još uvek ih vidim, te "ljude čaure"[*] svuda, na seminarima, u drugim dođoima, blizu nas. Oni su zarazna bolest.

Ali zalećem se. Dozvolite mi da objasnim. Pre nekoliko godina kao stariji učenik sa pomalo iskustva primetio sam posebnu patologiju izuzetno izraženu na seminarima. Osoba, recimo ja, radim u paru sa očigledno početnikom, nekim sa kim do tada nikada ranije nisam trenirao. Početnik bi onda počeo da me ispravlja, da podučava i da na druge načine komentariše moju tehniku uprkos očiglednim razlikama u veštini nas dvojice. Pripisao sam to infekciji koja truje njegov mozak jer bi svaki nepristrasan posmatrač uočio razliku u znanju iskusnijeg vežbača. Ta bolest se ogleda u potpunom nedostatku svesti. Tu bolest sam nazvao ili bolje rečeno nosioca te bolesti: “Šihan (Shihan) 5.kyu”. Ime se zadržalo i mislim da je korisna skraćenica koja opisuje zarazu.

Uspostavljanje dijagnoze

Ja sam se oslonio na trodelni test koji određuje dijagnozu da li je učenik Šihan 5 kyu. Ako neko zadovoljava jedan od ova tri uslova dovoljno je da se uspostavi dijagnoza, što nije dovoljno da se isključe i neki drugi manje opasni uzroci. Npr. možda je vaš partner samo idiot za šta nažalost nema leka.

Prvi Simptom

Vaš partner hvali vašu tehniku. Ovo je lukavo. Treba biti oprezan prilikom izricanja dijagnoze na osnovu kliničkog iskustava. Ako kompliment sa sobom nosi konotaciju suda za razliku od težnji - učenik je Šihan 5.kyu. Iako deluje protivrečno, kompliment ako je u smislu procene sličan je kritici. Učenik stavlja sebe u poziciju da procenjuje i sudi o drugima, da procenjuje tehniku starijih i iskusnijih učenika. Nebitno da li je pohvala ili kritika. Učenik pokazuje znak bolesti.

Drugi Simptom

Učenik pokazuje neobičnu fikciju i zamislja da je blizak sa vodećom ličnošću u vašoj organizaciji. Ja ovo nazivam infekcija “iz povezanosti”[**]. On se pretvara da poznaje sklonosti i shvatanja glavnog Senseija vezanog za tehniku i pokušava da ispriča neku “znalačku pričicu iz pređašnjih vremena”. Naravno da se ta priča iz pređašnjih vremena nije mogla dogoditi pre više od dva meseca (koliko i trenira) kao što je i “KUNG FU PANDA” njegova najbliža veza sa borilačkim veštinama. Suština na koju naš prijatelj pokušava da nas uputi je ta da je ,,On” a ne vi taj koji zna skrivena značenja iza svake određene lekcije (vašeg učitelja). “Samo kad bi bio slobodan da govori . . .”

Treći simptom

Nedostatak poniznosti. Dopustite mi da budem određeniji. Ne mislim ovde na odnose ulizičke poniznosti prema višim pojasevima koje ponekad možete videti na strunjačama. To je nerazumevanje ovog pojma i ima mnogo više sličnosti sa Dikensovim Uriah Heep-om čija je poniznost bila utemeljena u ponosu i egu. Takođe, ne mislim ni na pristojno ponašanje ili rei (naklon) koji se očekuje pre nego što se slobodno prepustimo partneru. Poniznost o kojoj govorim je veliki učitelj koga Šihan 5. kyu ne poznaje.

To je spoznaja da postoje neke stvari koje znamo, neke koje ne znamo, i suštinska spoznaja da postoje stvari o kojima ne znamo baš ništa. Ta ideja da postoje čitave kategorije saznanja o kojima nismo ni sanjali je suština budo treninga. Suštinski prazna čaša.

To je takođe anatema za Šihana 5 kyu. Kad je sateran u ćošak inficirani kliconoša može prihvatiti neke odgovore ali treba biti oprezan. Šihan 5. kyu će prihvatiti samo ono što se uklapa u njegovu ,,svetu veru” i njegov pogled na svet. U njegovom svetu sve je već objašnjeno uključujući i aikido koji je uredno smešten na mentalnoj polici. Odgovori, iako ne očigledni, su već ovde samo čekaju pravi momenat.[***]

Naravno, on će biti srećan da odgovori na svako vaše pitanje!

Savet mojim kolegama

Iako opasna, bolest po mojoj proceni nije konačna. Vežbajući, napaćena duša može ozdraviti i postati istinski čovek, potpuni Aikidoka. Kao i uvek naša najbolja odbrana je budnost.

Jerry Akel

 

[*] Na Engleskom jeziku upotrebljen je naziv “POD PEOPLE”. U stvari reč je o naučno-fantastičnom filmu o populaciji vanzemaljaca koji žele da nasele planetu zemlju i istrebe ljudsku vrstu. Nastaju iz čaura, u potpunosti su slični ljudima s tim što ih od ljudi razlikuje poseban emotivni sklop, jedna vrsta apatije koju karakteriše potpuno odsustvo bilo kakvog saosećanja.

[**] Misli se na to da se autoritet crpi iz fikcije da ste bliski sa vodećim ličnostima u klubu tj. samo poznavanje istih daje osobi osećaj da je značajna i ugledna u kolektivu. Samim tim ona i više zna jer je bliska sa autoritetom.

[***] Autor upućuje na ograničenost shvatanja gde se sve već zna, pa pošto je sve već objašnjeno nema potrebe da se šire vidici i da se prihvataju neke nove ideje.