aikido kao neprestalno poboljšavanje sebe

Dušan Obradović

 

Dok pišem ovaj esej čitam prošli esej (za ni dan) i razmisljam koliko sam napredovao psihički i fizički. Primećujem da imam potpuno drugi pogled na aikido i samim tim vidim napredak. Kad primećujete vaš napredak i osećate se zadovoljnim povodom toga bilo to posao, hobi ili u ovom slucaju aikido to su vredne stvari u zivotu.

Kada vas neko pita šta je aikido šta bi ste mu vi odgovorili? aikido je borilačka veština, a onda sledi pitanje tu nema takmičenja i većina bi rekla ne, ali ja gledam na aikido kao veliko takmičenje sa samim sobom. Takmičenje sa samim sobom je jedinstveno jer u sebi možemo videti protivnika protiv koga treba da se borimo i tu možemo dosta da naučimo ne samo vezano za aikido.

Vaš najveći protivnik ste vi sami sebi!.

Kad se prisetim sebe pre tri godine imao sam potpuno drugačiji pogled na sve, naravno i na sam aikido. Sad u zadnje vreme gledam kako mogu poboljsati svoje tehnike, kretanje, stav. Usavršavanje je jedan jako dug proces koji se ne moze videti preko noći i za koji je potrebno jako puno vremena napora i volje.

aikido je kao život svi ćemo imati puno padova i puno puta ćemo ustati. Ja verujem da u aikidou okolina i sensei jako utiču na pojedinca. Kada na treningu osetite da ste se preforsirali tada ćete videti pravog sebe, tu dolazi do pitanja da li ćete sesti i odmoriti ili ćete nastaviti još jače. Svakog treninga treba se truditi da budeš bolji nego prošlog jer ako tako ne razmisljaš, po meni, stojiš u mestu. Trening na kom se ne umorim gledam kao da mu nisam ni prisustvovao. Aikido zahteva rad na sebi i kroz vreme se vidi da oni koji nisu bili spremni da se posvete sebi su jednostavno otpali. Uz aikido će vam se poboljšati motorika, kordinacija, fokus i mentalna snaga.


Dušan Obradović, 2. dan .
(esej za 3. dan, ispit u julu 2022.)