Savremeni BUDO

Snežana Zrnić

 

"Tehnika koja se zasniva samo na fizičkoj snazi je slaba; Tehnika koja se zasniva na duhovnoj snazi je jaka."
Morihej Uešiba

A sam aikido je po njegovom izumitelju - LJUBAV-
"Izvorni budo znači pobediti samoga sebe i eliminisati borbeno srce neprijatelja..." Morihej Uešiba

Dolazim do spoznaje smisla onoga čime se bavim, onoga što me je preporodilo, izgradilo kao ličnost (i dalje to traje), a što je zapravo suština budo-a, pa donekle, ako posegnemo za prošlošću i Bušido-a.

Da bi nešto, bilo šta u svetu, funkcionisalo, postojalo i trajalo, nije dovoljno da postoji samo po sebi. Jer, napredak je neizostavni deo životnog ciklusa Homo Sapiensa. Zato je veoma važno uspostaviti neka pravila, norme, kanone (kako god volite to nazivati)...

Otuda sam Bušido nije tek tako zbirka pravila života i poštovanja pravila, već jeste sam život. Samuraji su tako rađani, odgajani, vaspitavani, usmeravani - da znaju i poštuju takav način života, zapravo svoj život.

O tim pravilima nije bilo raspave, nisu dovođena u pitanje, nisu menjana, iako je svet gramzivo grabio napredak. Apsolutno nije bilo govora, dovoditi bilo koje od tih pravila u pitanje, jer - Samuraj zna šta su njegove obaveze i dužnosti. Samuraji su, dakle, kao "sluge" svoj život spremno stavljali ispred života mnogih, jer je to bila jedna od njihovih privilegija i zadovoljstvo.

Nisu se bahatili svojom hrabrošću, nisu posrtali pred vidno brojnijim ili jačim neprijateljem, ponizno su slušali naređenja nadređenih ili prvog među jednakima, za dobrobit onih slabijih, svojom lojalnošću su iskazivali ljubav i sticali poverenje a osećanje časti čvrsto su zadržavali "sadržavajući u sebi živu svest o ličnom dostojanstvu i vrednosti". ("Bušido" Kodeks samuraja ; Inazo Nitobe)

No, svakako nisu "jedva čekali da se osvete", nemilosrdno oduzimali tuđe dostojanstvo ili ikoga ponižavali. Njihova milosrdnost činila ih je, izdvajala ih je nad bilo kojom drugom vrstom ratnika.

Ispravnost ili pravednost "... je moć odlučivanja o određenom načinu ponašanja u skladu s razumom, bez kolebanja - umreti kad je ispravno umreti, udariti kad je ispravno udariti." (Bušido" Kodeks samuraja ; Inazo Nitobe)

Čitalac bi se, ovde, mogao zapitati zašto sve ovo navodim, jer većina vežbača aikidoa poznaje ove vrline i njihova značenja. Ipak, ono što mislim da je važno izneti je, da iako ne živimo u dobu Samuraja, moramo znati, kako su oni živeli.
Nije dovoljno samo imati želju, te dostizati fizičku spremnost /spretnost.

Ono što vežbanje aikidoa nosi sa sobom (kao podnaslov, pisan sitnim slovima, koja retko ko čita) jeste poštovanje svih, veoma davno, uspostavljenih pravila.

Ali, ne kao pravila koja su "obavezna", u smislu da ne poštujući ih bivamo kažnjeni od strane zakona, na primer, već kao pravila koja su niti, mostovi, žile, vene... Ono bez čega veza prestaje. Ono što nas izuzima od većine. Ono što je naša ličnost, jedinka, koja zna šta je ispravno, a šta ne.

Svakako, ne postoji nepogrešiv čovek/žena. Ali :"Neuspeh je ključ uspeha; svaka greška nas nečemu uči." (aikido; Morihej Uešiba)

Postoje ljudi, koji nas, koji vežbamo aikido, doživljavaju kao svojevrsnu "sektu". Ne propuštamo treninge olako, želimo da znamo zašto se neka tehnika izvodi "baš tako", volimo da ne kasnimo, družimo se međusobno, uživamo u zajedničkim susretima... Dobro, možda nas to ne čini baš toliko različitima.

Ako pokušamo da sve naučeno kroz fizičku tehniku, disanje, kretanje, spovedemo do naših mozgova, te to "obradimo" do nivoa "više ne mislim, već se podrazumevano dešava", primenimo u našim životima, onda znamo da smo na baš tom aikido/Budo putu.

Veoma važno i neizostavno je znati ko vam je učitelj (a ko je njegov učitelj) . I ako smo spoznali sve ono što je posebnost ove veštine, bezuslovno ga poštovati i biti mu odani.

Putevi se mogu radvojiti. Život je pun neizvesnosti, prekretnica, obrta...

A ono što smo postali, zahvaljujući nesebičnom deljenju iskustava, saveta, usmeravanjima, ne smemo zaboraviti.

I tako, dolazim do sponzaje, da moram još mnogo da vežbam, jer želim. Ta vežba podrazumeva kako moje telo, tako i moj um, pre svega um. Jer, više to nije trening/vežba, to je pokušaj takvog načina života. Nada da ću biti dostojna tog načina života.

Morihej Uešiba :" aikido vas uči kako da poštujete druge i kako da se ponašate učtivo. Nije lako živeti po idealima aikidoa, ali to moramo da učinimo po svaku cenu - u suprotnom, vaše vežbanje je uzaludno."

Snežana Zrnić jul 2021.
Novi Sad