Voda

Robert Molnar

 

Empty your mind, be formless. Shapeless, like water. If you put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle and it becomes the bottle. You put it in a teapot, it becomes the teapot. Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend."
Bruce Lee

Iako nije trenirao našu borilačku veštinu mislim da bi trebali da upotrebimo njegov citat u aikido-u pa čak i u našim životima. Ispraznite um, odnosno mushin. Stanje bezumnosti, ali ne u smislu da postanemo glupavi, već da se oslobodimo misli. Zaboravimo na bes, strah, ego i pustimo da nam telo samo reaguje, refleksno. To se kod nas najviše i najpre primeti u jiyuwazi, gde nemamo vremena da mislimo samo se krećemo i dišemo (bar bi tako trebalo da bude). Pravo majstorstvo je primeniti mushin i u regularnim tehnikama koje radimo. Gde više ne razmišljamo koja noga a koja ruka ide napred. Nego samo radimo tehniku (naravno radimo pravilno ne izmišljamo gluposti). Pustimo telo da nam "teče" kao voda. Prilagodimo se okruženju i ukeu sa kojim radimo. Na ovoj planeti ne postoje dve identične osobe, kako po visini,težini tako i po načinu rada. Neko voli malo grublje da uradi tehniku, dok su neki suviše nežni. Zato mi moramo da se prilagodimo kao što se voda prilagodi svom okruženju. Nije bitno s kim radimo. Ako je tehnika dobra treba da može da se primeni na koga god mi to želeli, nezavisno od njihovog "oblika" i načina rada.

"Be like water making its way through cracks. Do not be assertive, but adjust to the object, and you shall find a way around or through it. If nothing within you stays rigid, outward things will disclose themselves." Bruce Lee

Ko što Bruce Lee kaže u citatu treba biti kao voda. Voda uvek nađe put kroz svoj problem. Treba znati kada biti miran a kada dati sve od sebe, da budemo mirni ko jezera a tečemo ko reke. Trebamo, odnosno moramo da se prilagodimo okolnostima kako u aikido-u tako i u pravom životu.


Robert Molnar, 2. dan
Novi Sad, jul 2021.