Zašto aikido?

Mila Vuletić

 

Na sta prvo pomislite kada čujete "Aikido"? Zašto ste vi počeli da trenirate? Uvek sam uživala gledajuci tu gracioznost i lakoću pokreta sa kojom se izvode tehnike. Hakama koju su nosili daje samo još veću eleganciju pri kretanju. Resila sam da i ja to naučim. Tako sam ušla u aikido svet. lako sam znala padove, u početku je bilo sve zbunjujuće. Ali vremenom je sve počelo da dobija smisao.

Nizali su se treninzi, prolazili meseci i godine i došao je i taj dan, dan kada sam i ja obukla hakamu. Tada sam shvatila da još uvek nisam savladala onu lakoću pokreta, ali sam znala da sam na pravom putu. Na žalost nisam je nosila dugo, jer sam otišla na brod. 9 meseci na moru bez aikido treninga.

Jedina veza su bila slike, i po neki snimak na YouTube-u. Pokušaj treniranja na brodu nije uspeo. U kabini neki put nije bilo mesta ni za tenkan, a tek za tehniku... Zbog strogih pravila ponašanja, treniranje u teretani takođe nije bilo moguće... Ostalo mi je samo da čekam povratak kući, jer tada sam mogla da se vratim treningu.

Povratak na tatami, bio je uzbudljiv, kao i prvog dana, samo sto sada nisam više bila pocetnik. Tehnike nisam zaboravila, kao da nisam ni odlazila. Moje godine treniranja nisu bile uzalud. Kao i vožnja bicikla i aikido se ne zaboravlja. Možda je potrebno malo vremena da se vratim na staro, ili bolje rečeno da krenem dalje. Najbitnije je da nisam odustala. Pet godina pravljenja ovakvih pauza dovele su do toga da će mi trebati malo više vremena da dođem do svog cilja. Da moja tehnika izgleda tako jednostavna, kao ples.

Znam da sam na pravom putu, jer nisam odustala. Za prave stvari treba vremena. Kada me pitaju: "Zašto treniraš aikido?"

"Zato jer ima ono nešto što samo mi koji ga treniramo razumemo, a što je teško objasniti".

Mila Vuletić


Esej za polaganje za 2. dan,
9. januar 2021.
Zemun