Hakama

Đorđe Mirković

 

Brojni su kvaliteti koji krase aikido, kako borilački tako i oni drugi poput, tradicije, filozofije, kulture i ostalih kategorija karakterističnih za "zemlju izlazećeg sunca".

Shodno tome, postoji pregršt stvari koje motivišu aikidoke da se bave ovom disciplinom.

Možda pomalo neobično... ali za mene jedan od vodećih motiva da ustrajem na putu do majstorstva predstavljala je hakama.

Za one koji čitaju ovaj tekst a ne pripadaju aikido zajednici hakama su široke pantalone crne boje koje idu uz (tačnije preko) donjeg dijela kimona. Nose ih isključivo majstori.

Predstavlja tradicionalnu carsku japansku odjeću koja datira jos od 6 vijeka.

Na prvi pogled to je samo sastavni dio opreme za ugodnije vježbanje, međutim pozadina je mnogo šira.

Kao veliki obožavalac japanske kulture i tradicije pri samom pogledu na hakamu u meni se budi asocijacija na samuraje i brojne moralne karakteristike koje su ih kroz vjekovnu istoriju krasile. To me čak vraća u djetinstvo i dječačka maštanja o tome da i ja postanem samuraj.

Izgled koji aikidoki daje hakama je u isto vrijeme elegantan, stabilan i borilački.

Oblik otvorene lepeze koji poprima ova nošnja u momentu kada uke pada na strunjaču je fascinantan.

Moje poimanje nošenja hakame nikada nije bio statusni simbol na tatamiju niti bilo kakvo vanjsko obilježje nego isključivo priznanje da nakon položenog ispita za DAN pojas i ja na neki način, prvenstveno u duhovnom, pomalo i simboličkom smislu postajem dio tog divnog svijeta.

Kada sam prvi put obukao ovu nosnju za mene je pored formalno majstorske počela nova era u aikido karijeri, hakama pored majstorstva u borilačkom smislu, svakako predstavlja obilježje zrelosti.

Na kraju... želja mi je da ovim skromnim tekstom utičem na mudanshe (učenike sa nižim zvanjima) da ostanu uporni na putu do majstorstva, hakama kao i brojni drugi benefiti i satisfakcije (duhovne i moralne prirode) koje pruža aikido su neprocjenjive!


Đorđe Mirković

u Bijeljini, decembra 2021.