Evolucija mene

Snežana Zrnić

 

Dođu tako dani, momenti, kad daješ sve od sebe, ne ustežeš se i boriš, a nisi svestan, koliko nisi prisutan. To nije puko stanje uma, niti nespremnost.

To je trenut prepuštanja, ali suviše nesmotreno.

Upozorenje koje ti šalje telo da je mnogo teže, psihološki podneti neke sitne izazove, ako grizeš kao manijak.

I dođe vreme da shvatiš, da je upornost vrlina, ukoliko je ravnomerno raspoređuješ, ako je umeš koristiti. Nije uvek moguće ići glavom kroz zid.

Naučiš mnogo toga, prateći prave ljude, učitelje, a isto tako i mlađe od sebe, koji su izvanredni u svojoj želji za znanjem, gladni informacija, nezasiti saznanja o novom, nestrpljivi da dostignu napredak.

Divnoća trajanja, strpljenja, prenošenja stečenog i nesebičnog davanja, su ključ tuđeg napredovanja u fizičkom smislu, ali su iskušenja ličnih stavova, ukoliko želimo da koračamo prave glave, ispravnih razmišljanja.

Zato nam izavovi i situacije koje nenadano i u najmanje potrebnim ( a postoje li pravi ?!) trenucima dolaze, zapravo služe kao svojevrsna upozorenja. To je škola više, koju uvek prolazimo preko ličnih iskustava. Jedino tako je osećamo i izvlačimo potrebne pouke.

Zato je i proces odrastanja (mentalnog pre svega) dugotrajan, ali itekako uticajan. Bez lažne skromnosti, naučiš kako se kroz život moraš kretati, kada požuriti, kada usporiti.

Jedna vrata se zatvaraju, pred nosom, a umesto da čekamo da ih neko otvori, gubeći vreme na isprazna razmišljanja, ne osvrćući se na prošlost, najbolje je nasmešiti se, okrenuti se, potražiti neka nova, širom otvorena vrata i spremno zakoračiti kroz njih.

Zreliji, spremniji da još više sebe dajemo i uzimamo, da raspolažemo sobom sami, tek ponekom poklanjajući delove sebe, spremne za izazove, lepote, prijatnosti i poneku neprijatnost, koja se nekim slučajem, ipak dogodi.

Sve je to trening, vežba, iskušavanje istrajnosti! Ali, ako si spreman da sve to savladaš, da savladavaš, da se boriš sa sobom, protiv sebe, a za sebe. Da se naučiš hrabrosti, dobročinstvu, pravednosti, ljubaznosti, poštenju, odanosti i časnosti, na putu si da spoznas jednog novog sebe.

Još jedno ustajanje, još stotinu novih... Svaki pad nas nečemu nauči, učini jačim i spremnijim...

Rezultati neće izostati.

 

Snežana Zrnić, Sho dan

u Novom Sadu,
25. februar 2018.