Аикидо и ја

Стефана Милојевић

 

Есеј је написан за Nidan полагањe 2016.


Зашто баш аикидо? Морам признати да је избор био сасвим случајан и да нисам ја одабрала аикидо, већ се он сам наметнуо мени. Тренинзи су се оджавали у средњој школи коју сам похађала, па сам решила да пробам да тренирам аикидо, на самом почетку све је деловало смешно и неозбиљно, бар мени, онда како је моје вежбање пролазило, долазило је до промене мишљења и понашања, не само у дођоу, већ и у животу.

Аикидо ме је променио на доста начина, усмерио начин размишљања у другом правцу, утицао на моје понашање, социјалне вештине. Наиме, ја сам врло такмичарски настројена особа, па ми је испочетка недостатак такмичења био огромна мана ове вештине, да би се испоставило да је то заправо можда и најбоља страна аикидоа- самим тим што нисам била у прилици да будем усмерена на конкуренцију, почела сам све више да се усмеравам на свој начин вежбања, да коригујем себе у складу са сопственим особинама, да тежим сталном усавршавању покрета, лакше сам почела да прихватам савете и сугестије старијих вежбача, јер их не доживљавам као противника, већ као пријатеља, који дели своје знање и са којим је лако решити недоумице. Аикидо нас другим речима учи да не будемо егоцентрични, већ да се удаљимо за тренутак из персмективе ,, ја сам најбољи и сви су ми конкуренција'' и погледамо око себе како бисмо пронашли помоћ, али је и пружили вежбачу који је у недоумици.

Предност аикидоа свакако јесте физичка активност, која јача наше тело, чини га темељнијим, здравијим, али аикидо развија и друге вештине код својих вежбача - способност да сагледамо ствари из друге перспективе, да развијамо когнитивне способности, учи нас координацији покрета, сналажењу у простору, историји и филозофији једне нам географски удаљене културе, а на крају учи нас и самоодбрани укоико нам је потребна, како физичка одбрана, тако и психичка.

Ово је само неколицина ствари којима ме је аикидо научио, испред мене је свакако дуг пут учења аикдоа на коме са сваким тренингом сазнајемо понешто ново о начину вежбања, дотадашњим грешкама, увиђамо нова решења, али и спознајемо себе изнова, као и наш аикидо

Стефана Милојевић
12. децембар 2016.