Esej

Ninela Vaštag Crnobrnja

 

Ninela Vaštag Crnobrnja, 2. dan Hombu

Esej je napisan za Sandan polaganje 2013.

Sa aikidoom sam se susrela 1995.godine i čim sam kročila u dojo shvatila sam da je to “ono nešto” što mi je nedostajalo. Sa velikom energijom i interesovanjem sam čitala i istraživala sve što ima veze sa japanskim nasleđem, kulturom i religijom i zaključila da je njihova bogata istorija protkana stalnim borbama što je nama veoma blisko. Iako smo daleko jedni od drugih, drugačijih religijskih shvatanja ipak smo prihvatili deo japanskоg učenja jer današnje vreme iziskuje još veću potrebu za filozofijom kao stanjem duha, а japanska kultura u osnovi ima jednostavnost, čistoću koja pomaže u pokušaju da se odgovori na pitanja sadašnjosti i bolje sagleda budućnost.
Kada nešto volite ni ne primetite da je proletelo 17 godina. Pored stalnog rada sa divnim i zanimljivim ljudima naučimo da pravimo dobre IZBORE, eliminišemo EGO koji imamo i otklonimo PREDRASUDE da bi dostigli svoj CILJ.

aikido KAO ZDRAV IZBOR

Sloboda izbora podrazumeva sposobnost čoveka da bira između mnogo različitih mogućnosti i da shodno tome donese za njega najbolju odluku.

U životu nam se u nekom trenutku dogodi da budemo nesigurni, suočeni sa gubitkom ili nas možda zadese nedaće na koje ne možemo uticati. Tada smo prinuđeni da se borimo sa drugima ili samim sobom. U tim trenucima se javljaju razni izbori i putevi ali је ključno pitanje koji odabrati ne bi li uspostavili dobru ravnotežu i harmoniju. Odgovor je jednostavan a daje nam ga aikido. Ukoliko niste videli, probali ili čak čuli za aikido najtoplije ga preporučujem.

aikido je veština, sport, umetnost koja vam omogućava da se razvijate mentalno i fizički, budete zdravi, donosite dobre odluke i postanete bolji ljudi. Nudi vam mnoštvo slova, koja kad naučite možete beskrajno pisati.

aikido I EGO

aikido ispituje naše strpljenje, karakter i ego. Učili su nas da ego u aikidou ne nalazi svoje mesto i bilo je potrebno dosta vremena da ta misao zaista zaživi kod nekih od nas iako je svi zdušno prihvatimo. Kako vreme prolazi uviđamo da ego teži da ”zaprlja” odnose koji tek treba da nastanu, remeti harmoniju i iz iskustva znam da ljudi sa takvim osobinama ne opstaju u aikidou jer ne pronalaze partnere za veličanje nepostojećih vrlina.

aikido I PREDRASUDE

Život je išaran predrasudama, pogrešnim stavovima koji nemaju potporu u pravom iskustvu niti racionalnim argumentima ali ih nažalost svi mi imamo u sebi.

Jedna izreka kaže: "Sve što je spolja govori pojedincu da nije ništa, dok ga sve što je u njemu ubeđuje da je sve".

Navešću primer koji na najbolji način oslikava predrasude vežbača. Kada u salu dođe početnik pun entuzijazma kao partnera za vežbanje mu je najbolje dati dete. Ne mogu vam opisati čuđenje i nepoverenje, nekad čak i uvređenost, ali ukoliko su dovoljno radoznali i strpljivi uvide da od tog deteta mogu naučiti puno o ponašanju i samom aikidou.

CILJ

aikido put je beskrajan i ne završava se oblačenjem hakame i dobijanjem DAN zvanja. Tada smo tek na početku svog učenja i rada.

Hakama je suknja-pantalone koji nose aikidoke (yudansha). То је tradicionalni komad odeće samuraja, njoj teži svaki vežbač aikidoa pogotovu početnik koji u njoj vidi neku vrstu ideala i krajnjeg cilja. U tim trenucima zanesenosti i neznanja ne shvata značenje dobijanja i nošenja hakame.

Svih 7 nabora na hakami (5 napred, 2 pozadi) imaju simbolička značenja:

• Yuki = hrabrost, junaštvo;
• Jin = humanost, milosrđe, dobročinstvo;
• Gi = pravednost, integritet;
• Rеi = ljubaznost, uljudnost (takođe znači naklon);
• Makoto = iskrenost, poštenje;
• Chugi = lojalnost, vernost, odanost;
• Meiyo = čast, dostojanstvo, ugled.

Ove karakteristike predstavljaju svojevrstan „teret“ svakom aikidoki (instruktoru) jer se od njega očekuje da opravda svaku od tih osobina koje ona predstavlja.

Nadam se da će ovo moje vidjenje I iskustvo pomoći da shvate da je za ličnu evoluciju potrebno vremena i godine vežbanja i šta god da radite, u bilo kojoj oblasti života, vi ćete uraditi bolje, ukoliko trenirate aikido.

Ninela Vaštag Crnobrnja
4. maj 2013.