Primena aikidoa

Duško Kulačin

 

Duško Kulačin, 2. dan Hombu

 

Esej je napisan za Sandan polaganje 2013

.

Neizbežno pitanje osoba koje interesuje aikido, a nisu imali ili želeli nekog da pitaju, je primena ove veštine. Ipak, ovo je Srbija, a i da nije, primenu treba svrstati u vrlo bitne teme.

Razumem potrebu za ovakvim razmišljanjem, naročito ako su u pitanju deca i njihova bezbednost. Ne tako daleka prošlost, a naročito sadašnjost, donose nam veliki broj sukoba i mnogo situacija u kojima se osećamo nesigurno i nezaštićeno, a agresivnost je nešto što se najbrže uči i prikazuje. Ne treba nikakvo predznanje da bi se primenila, učenika je sve više, a učiteljem se predstavlja svako.

Fujimoto Sensei je rekao: "Ako aikido tehniku upotrebite jednom ili nijednom u životu, znate zašto ste vežbali". Upravo tako. Aikido tehnika je najinteresantnija vežbačima, ali pored nje postoji aikido koji se primenjuje svakodnevno, nekoliko puta u toku dana, u neograničenim količinama, bez bojazni da će štetiti kako fizičkom, tako i mentalnom zdravlju konzumatora. Čak naprotiv. Ako iz citata izostavimo reč “tehnika”, ostaje mnogo širi pojam aikidoa. Opet, fizički deo učenja aikidoa je neizbežan i preko potreban, i samo kroz njega se stiče osećaj za pravovremenost i način reagovanja. Kroz takav trening se fizički sukob postavlja na poslednje mesto.

Svaki ljubazan gest i osmeh upućen poznatim i nepoznatim ljudima, izgovaranje jednostavnih, ali iskrenih reči kao što su "Dobro jutro", "Hvala", "Izvolite" i skoro izumrlo "Izvinite" nosi u sebi suštinu i esenciju aikidoa.
Iako je vrlo teško prepoznati kome zaista treba pomoć, a kome je primanje pomoći opis radnog mesta, osećaj da si nekome pomogao ne treba zaboraviti.

Bušido kaže da se treba kloniti lošeg društva, izbegavati mesta gde se okupljaju osobe sklone upadanju u nevolje i kao vrlo bitno, sačuvati druge od samog sebe. Zar to nije dovoljan primer primene aikidoa? Najsigurnija pozicija u bilo kom sukobu je biti daleko od istog.

Možda sve ovo zvuči suviše utopijski, ali moj aikido živi, funkcioniše i primenjujem ga svakodnevno, u životu i u poslu, a moja tehnika raste iz tog semena. Principi su isti: skloni se, izbegni, budi mek i fleksibilan, strog prema sebi i disciplinovan. Sve ostalo je samo druga scena iste predstave života.

Na kraju, moj odgovor na pitanje postavljeno na početku je: "Da, aikido je primenjiv u svim situacijama i to govorim iz ličnog iskustva".

Duško Kulačin
3. maj 2013.

.