Uputstvo za buduće učitelje

Roki Izumi

 

Sve aikidoke imaju odgovornost da podučavaju svoje kohai (mlađe učenike). Ali voditi dođo ili klub je nešto sasvim drugo. Grozna konzerva crva koju ne želim nikome!

Početi, voditi, preuzeti klub ili samo podučavati u šest različita kluba /dođoa tokom mojih čestih selidba stekao sam veliko iskustvo i imam nekoliko saveta za one koji podučavaju aikido.

Nemojte to da radite sem ako niko sem vas trenutno nije na raspolaganju. Budite sebični kada je vaš trening u pitanju. Imate sasvim dovoljno obaveza prema vašim mlađim (kohai) i starijim (sepai) učenicima. Kao što i drugi imaju odgovornost prema vama.

Ukoliko smatrate da treba da otvorite svoj klub, nađite partnera što pre, kako biste dobili moralnu/finansijsku podršku
.

Budite spremni da uložite ne samo svoje vreme, već i puno novca kako biste održali klub.

Budite spremni na razočarenje zbog sporog napredka.

Otvorite klub samo da biste mogli da nastavite svoje treninge. Ukoliko već postoji mesto gde biste mogli da vežbate – ostanite tamo, ma koliko da su uslovi nepovoljni.

Mislite o ljudima iz svog kluba kao o svojim kolegama, ne kao o svojim učenicima. Još uvek niste učitelj. Ukoliko počnu da na vas gledaju kao na svog učitelja, mogu se neprijatno iznenaditi kada kasnije budete prinuđeni da im priznate da ste ih nešto pogrešno naučili s obzirom na ono što sada znate. Oni su vaši kohai, a vi njihov sempai. Lakše je kada imate pretpostavljenog koga možete da okrivite za sve svoje brljotine. Ukoliko vas aikidoke iz kluba vide kao svog kolegu mnogo će vam lakše oprostiti buduće promene u tehnici.

Budite realistični kada je vaš rang u pitanju. Neki nosioci shodan stepena su generalno gledano na sandan nivou, drugi su na sankyu nivou. Koji ste tip shodan-a? Koji tip sankyu-a? A koji sandan-a? Duh aikidoa ne uključuje samo ratnički duh, već i duh zajedništva i odgovornosti.

Da li ste dovoljno odgovorni da se brinete o učenicima koji se povrede na treningu kao i o onima koji izgube svoj posao? Da li ćete biti u stanju da brinete o tim ljudima? Možete naterati sve svoje učenike da potpišu klauzulu o odustajanju od tužbe u slučaju povrede na treningu, ali to vas neće osloboditi odgovornosti. Da li ste dovoljno jaki da nedate traženi savet ukoliko se radi o stvarima za koje ste zainteresovani, ali u koje ne bi trebalo da se mešate? Da li ste od svojih predhodnih učitelja zaista naučili dovoljno o podučavanju drugih?

Da li je vaš aikido dovoljno dobar sa praktične strane da možete da odgovorite na bilo kakav izazov uperen na vaš način podučavanja i izvođenja tehnike, svejedno da li je u pitanju neki stranac ili vaš učenik? Da li možete da se izborite sa izazovima prema vašem autoritetu?

Na kraju, imate obavezu da pomognete organizaciji kojoj pripadate da raste. To podrazumeva otvaranje novih klubova i dođoa. Kao što kažu: snaga je u mnoštvu. Imate odgovornost da pomognete svojoj organizaciji da raste, ali morate biti kvalifikovani za to. Nekvalifikovan instruktor učiniće da organizacija dobije loš rejting i oteraće ostale članove. Nekvalifikovan instruktor je ustvari još gori. Postoji razlika između toga da li ste učitelj ili instruktor. Instruktor brine samo o tehnici. Učitelj se mora baviti kako stanjem duha svojih učenika tako i njihovim zdravljem, karakterom, privatnim životom, njihovim razumevanjem života, kao i njihovim tehnikama. Učitelj mora da podučava druge kako da budu učitelji i da lično brine o njima. Učitelj je dužan da se stara o blagostanju i ponašanju svih svojih učenika. Ako neko od tvojih učenika učini nešto loše to je kao da si sam to učnio.

Posao učitelja ne sastoji se samo u podučavanju učenika, već u stvaranju živog dođoa koji može opstati sa ili bez svog učitelja. To je ironija ovog posla. Često ćete pokušati da pobegnete od obaveza. Ali... ili morate da osposobite dođo da stane na svoje noge ili morate da pošaljete svog učenika drugom učitelju ili da pomognete svom učeniku da i sam postane učitelj.

Vaš posao je ozbiljan, ali nikada nemojte biti previše ozbiljni. Svi smo mi podložni greškama i ukoliko priznamo sebi da još uvek učimo, to će nam znatno olakšati život i neće nam se desiti da nam neka budala zakuca na vrata.


prevela sa engleskog Vesna Cvetković