Svijet se u njoj ogleda

Edvin Ćudić

 

Piše: Edvin Kanka Ćudić

U Irimi-nage se cijeli svijet ogleda. Uvidio sam to nakon prvog učenja. Dovode ju u vezu sa kotegaeshijem. Ono što je u irimi-nage vrat, to je u ovoj tehnici zglob šake. Povezuju je i sa Sokumen-irimi-nage. No, u tom slučaju, bacanje se izvodi drugom rukom. Stražnja strana ruke je umjesto prednje. Zbog toga se nerijetko ova vježba među pratikantima Ueshibine umjetnosti naziva „obrnuti irimi-nage“. [1]

Aikido nas uči da sve oko nas evoluira. Da sve ide svojim tokom. Pitanje je samo koliko su osobe spremne da se prilagode. Da puste energiju da nastavi svojim putem. Da joj daju prostor za ekspanziju. Bacanja su karakteristika juda. No, irimi-nage je bitna u aikidu. Jedna je od osnovnih metoda u ovoj vještini.[2] Popularna je među vježbačima. Prevodi se kao lazno bacanje. Stapanje torija sa ukeom.

Živim u uvjerenju da je osnovna ideja umijeća mira, da se na samom početku u deshiju razvija jedna tehnika. Koja će mu pomoći da razumije kretanja drugog, ali ne i da nameće svoj pokret drugom.[3] Irimi-nage je forma s kojom se svaki shoshinsha u prvim keikoima susretne. Na prvi pogled, nezamisliva. Komplicirana i teška. No, opet neodoljiva u svojoj jednostavnosti. Kasnije će ti ići kao od šale, rekao mi je jednom prilikom Sanin. Bio je u pravu. Treba vremenu dati prostora. Za to je potreban stalni keiko. No, on počinje, kao i sve u životu, od prvog koraka. To je veza i obaveza. Zasniva se na povjerenju.

Svaki irimi-nage, kao i svaka vježba, svojstvena je onom koji ju izvodi. Dobro ili loše. Ne postoji neki obrazac kojim se može uraditi na isti način. Tehnike se u Ueshibinoj vještini izvode u spiralnim pokretima. Rijetko u ravnim linijama. Posebno je to vidljivo na ovoj tehnici.[4] Svaki je put drugačija. Napreduje. U Bosni bismo kazali: Uhar.

Uhar je svaki put praktikovati kaisovu disciplinu. Makar, jednom sedmično. Jedanput u mjesecu. Irimi-nage konstantno u našim kretnjama stasava. Dok se jednom ne približi savršenstvu. No, nikada neće biti do te mjere čista. To ne postoji. Ideal je to kojem treba težiti. Najljepša je ona koja se uradi nakon hiljadu puta. Najbliža je Kami-wazi. Makar to tako izgledalo samo u očima onog koji ju izvodi. Dobar aikido će se u svakom čovjeku razviti. Loš će se raspršiti. Kao što se i snijeg poslije aprilskog sunca povuče. Kao da ga na Baščaršiji nikada nije ni bilo.

Budi čist, uredan, kulturan. Trudi se da nikoga ne povrijediš. To sam vidio gledajući u Irimi-nage. Bit je u naporu. To se vrednuje. Bez zalaganja nema napretka. Bespotrebno je znanje, ako nema volje. To je ono uhar. Kad na keiko aikidoka bezvoljan dođe. Provede sat vremena u druženju i naposljetku iz dojoa izađe sretan. Zna da je u tom vaktu ne samo nešto naučio, nego i sebe disciplinovao. Od svakoga se kroz tehniku nešto nauči. Dobro ili loše. Ako ništa, naučit se kako ne treba raditi. To je već dosta. Kažu da je pametnom i išaret dovoljan.

Ili kao kad pratite hor ispred sebe, vidite dvadeset različitih pjevača. Svaki solista izvodi pjesmu na svoj način. Ne sviđa vam se svaki od njih. No, plijene pažnjom. Svaki na svoj način. Tako je i u Ueshibinom nauku. Nikada ne prosuđujte zašto neko ima neko zvanje. Možda ga je njegov trud doveo na to mjesto. Mnogo je više u požrtvovanju. Možda nije svako za aikido, ali je Ueshibina disciplina za svakoga.

Uostalom, to je metod prelaženja konflikata. Više unutar sebe. Irimi-nage tome podučava. Podsjeća prilikom svakog vježbanja da je svaki čovjek mali. Da se svijet ne vrti oko njega. Da svakim danom svaka osoba još mnogo toga mora učiti. Konstantno se nadograđivati. Ili kako to Marx kaže: „Od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama“. I opet, nikada se neće znati. Ali, ljepota je u učenju. Saznavanju. Otkrivanju. U čitanju kojima Irimi-nage kroz svoje pokrete aikidoke vodi. Na koje ih tjera, iako možda o svemu tome nikada prije nisu razmišljali.


Esej za polaganje za 2. dan,
jul 2024.
u Sarajevu

____________________________

 

[1] Irimi Nage, taunus.de (https://taunus-aikido.de/en/knowhow/glossary/42-irimi-nage preuzeto: 17.8.2023)
[2] Irimi Nage, blackbeltwiki.com (https://blackbeltwiki.com/aikido-irimi-nage preuzeto: 16.8.2023)
[3] Kaiso je tvrdio: „Ne možete imitirati ono što ja radim. Svaka tehnika je jedinstveno, neponovljivo iskustvo. Moje tehnike se pojavljuju slobodno, izbijajući poput vodoskoka. Umesto da oponašate ono ja radim, slušajte me šta vam govorim. Tu leži suština svih tehnika. Razumet ćete jednog dana“. (Morihei Ueshiba, Umeće mira, Babun, Beograd, 2017, str. 52) 

[4] Irimi Nage, stenudd.com (https://www.stenudd.com/aikido/iriminage-aikido-technique.htm preuzeto: 17.8.2023)