aikido kao deo života

Mihajlo Kulić

 

Mihajlo Kulić, 1. dan Hombu

Esej je napisan za Nidan polaganje 2014.


Postoji više načina da se osoba upozna sa aikidom ali uglavnom svi počinju radoznalošću: slušanjem priča o toj veštini kojima nas zainteresuju naši poznanici, zapažanjem plakata ili postera kojim saznajemo da postoji aikido klub u našem gradu ili iznenadnim snimkom ili tekstom na internetu koji nam predoči nešto novo, nešto što zvuči i izgleda drugačije od svega sa čime smo se ranije susretali.

Na prvi pogled aikido podseća na ples, na vežbu koju dve osobe rade po dogovoru, a ipak je borilačka veština. Oni koji se dovoljno zainteresuju zašto je to tako odluče da se bolje upoznaju sa aikidom i to predstavlja početak njihovog treniranja. Onome ko ostane dovoljno dugo, i ko vežba zbog sebe a ne zbog nekog drugog, nakon određenog vremena aikido postane deo života makar on ne bio toga svestan.

To može da počne povremenim razmišljanjem o prijateljima koje srećemo na treningu ili tehinkama koje smo radili ali nas nisu impresionirale, možda i zato što još ne umemo da ih uradimo.Takođe, moguće je i da se ispolji smirenošću iz seize koja postaje deo svakodnevnice ili načinom na koji osoba počinje da razmišlja – da se ne treba oslanjati isključivo na fizičku snagu jer se uvek nađe neko jači od nas, i da uvek postoji više od jednog načina da se nešto uradi.

Ipak, najbolje se vidi koliki udeo u životu pojedinca aikido čini ako osoba prestane da trenira, na par nedelja ili meseci. Istrajne aikidoke u tom slučaju postanu postepeno nervozne, nezadovoljne, prenadražljive ili im sve smeta i to zato što im nešto fali u životu, nešto nedostaje, a to razume samo onaj ko je dovoljno dugo trenirao.To nije manjak fizičke aktivnosti ili želja da se ponovo sretnemo sa ljudima koje poznajemo - to se može naći na svakom koraku, a ostati u kontaktu sa ljudima u vreme mobilnih telefona i interneta je vrlo lako. Postoji nešto posebno na aikido treningu što se ne može naći nigde drugde. Atmosfera u kojoj se vežba u dođou je specifična za borilačke veštine, prijateljska i bez namere da se iko povredi, ali se zahteva posvećenost i doza ozbiljnosti jer naši postupci utiču na sve koji vežbaju sa nama. Na taj način svi delimo deo odgovornosti koja dolazi vežbanjem borilačkih veština, ali i svi istovremeno napredujemo i kao zajednica, kao jedna velika porodica.

Ljudi koji su iskreno predani aikidou vraćaju mu se i posle dužih pauza jer je to važan deo njihovih života, a oni koji zaborave sve čime nas aikido obogaćuje, od početka nisu uložili dovoljno truda i rada u nešto što zahteva da radimo na sebi svaki dan da bi se bilo kakvi rezultati ispoljili.

 

Mihajlo Kulić
8. maj 2014.