Man - 10.000

Saša Obradović

 

Ako imate ili ako ih ikad nabavite, smart sat ili sličnu narukvicu preporučiće vam kao cilj za zdravlje i za još svašta korisno uz to, 10.000 koraka dnevno. Do tog broja se nije došlo nakon nekog naučnog ispitivanja, priča je mnogo banalnija. Pred olimpijske igre u Tokiju 1964. jedan od prvih uređaja koji je reklamiran kao brojač koraka imao je tu vrednost kao dnevni cilj. Zapadnim tupanima koji su u to vreme kao i danas uostalom bili primarna ciljna grupa kupaca, setili su se da objasne da je broj 10.000 (man) odabran zato što kad se na japanskom napiše podseća na čoveka koji hoda. Gledam, gledam i ne vidim! Pored silne želje da se nateram da vidim (万) man ne podseća ni najmanje na čoveka koji hoda. Isto tako bi me recimo broj 9 (九) kyu, podsećao na nekog ko se sprema da potrči dok kleči pa bi u skladu sa tim, trebalo da trčimo devet koraka dnevno!

Naš pomenuti broj se često piše i kao (一万) ići man – kao prva desetohiljadarka! Broj 100.000 je recimo đu man (十万) ili 10 x man.


Nipon Budokan, jedan od objekata izgrađenih
za Olimpijske igre u Tokiju 1964. godine.
Godine 1969. je tu održana O senseiju u čast,
7. po redu, “All Japan Aikido demonstration”.
Od 1977. godine (tada je bila 15.) pa do danas,
u ovom objektu se održava jednom godišnje
pomenuta manifestacija koja okupi preko 10.000 učesnika!

 

Deset hiljada u Japanu prestavlja važnu meru za mnoge stvari. Smatra se da je 10.000 dana zapravo vreme koje nam je dato u kom treba nakon detinjstva da se ostvarimo, zapravo to je dato vreme za bitne svari u životu. U nekom srednjem veku moguće je da su to i bili ukupni dani sa kojima bi prosečan tadašnji stanovnik japanskog arhipelaga ukupno raspolagao za svoga veka.

Ako to bude vaš izbor i ako vam se posreći da u tome istrajete, nakon 27 i još malo godina vežbanja doći će te do te cifre uz aikido. Niko ne vežba baš svaki dan, za 10.000 treniga, biće vam potreban jedan ceo život okružen aikidoom, po današnjim merilima dužine istog. Meni verovatno nedostaje još 15-tak godina na tatamiju do tog magičnog broja.

Naravno, govoriti o meri 10.000 bilo čega je samo priča o količini. Ono što vredan život, a život okružen našom veštinom bi to morao biti, nije pusto trajanje.

“Svrha aikidoa je da vežba um i telo i da stvori vredne i čestite ljude…”, stoji napisano u Hombu dođou u Tokiju od davne 1935. godine. Tom cilju bi valjalo i posvetiti taj veliki broj treninga.

 

Saša Obradović, 6.dan
Shihan
april 2024.