Dani japanske kulture u Merošini

AD "Taka"
Merošina, 27 - 28. septembar 2012.

 

u organizaciji
Društva za tradicionalnu japansku kulturu "Taka"
27 i 28. septembra 2012.

 

 

 

 

Dana 27. ii 28. septembra 2012. godine, u organizaciji Aikido Dođo TAKA, održani su "Dani japanske kulture" u Merošini.

Tom prilikom, zainteresovanim posetiocima predstavljene su reprodukcije poznatih Ukiyo-e japanskih drvoreza, slike japanskih Carskih palata, zen vrtova, slike originalnih samurajskih oklopa koji se sada nalaze u poznatim svetskim muzejima, slike samuraja iz 18. veka kao i slike osnivača aikido-a, O-senseja Moriheja Ueshibe.

Takođe, organizovane su i sledeće radionice: origami, manga, kanji kao i prezentacija popularne japanske društvene igre "Go". Tom prilikom crtani su na licu mesta manga stripovi, kanji (normalno sa ispunjavanjem želja prisutnim posetiocima), a klinci su učestvovali u origami takmičenju - kreiranju figurica od papira. Uporedo se tokom cele manifestacije vodila se ljuta bitka između "Go" boraca.

Događaju je prisustvovalo preko 200 posetilaca, uglavnom dece, tu su bili i predstavnici Opštine Merošina i okolnih mesta i naravno predstavnik Ambasade Japana, ataše za kulturu i treći sekretar Ambasade gospodin Juićiro Omori, sa svojom pomoćnicom.

G-din Omori je sa velikim zadovoljstvom obišao navedene radionice i tom prilikom dobio je i prigodan poklon od učesnika - papir sa ručno pisanim japanskim poslovicama (naravno na japanskom) koje je on odmah preveo na srpski, uz oduševljenje prisutnih.

Takođe, održane su i prezentacije japanskih borilačkih veština i to: AIKIDO (demonstraciju izveli instruktori AD Taka), Džudo (džudo klub "Vuk" iz Niša) i Karate (karate klub "Vilin Grad" iz Niša). Ovom prilikom mi se zahvaljujemo pomenutim klubovima na učešću!

Celu manifestaciju propratile su i medijske kuće - Niška Televizija iz Niša, Televizija Zona iz Niša, Narodne Novine iz Niša kao i predstavnici web portala Južne vesti. Obe televizijske kuće emitovale su prigodne priloge o pomenutom događaju, a u Narodnim novinama sledećeg dana izašao je članak.

Drugog dana manifestacije prikazan je film o tradicionalnom načinu izrade japanskog samurajskog mača KATANE, a nakon toga održan je i javni aikido čas sa velikim brojem prisutnih koji su bili voljni da se pojave na strunjačama i da sami osete čari aikidoa.

Nadamo se da je ovo tek početak i da ćemo u narednom periodu ponovo organizovati slične manifestacije i predstaviti našem narodu deo bogate japanske kulturne baštine.

Instruktori AD Taka,
Boško i Žika