Seminar u Burgasu, Bugarska

AD "Ikeda"
Burgas, 16 - 18. juna 2006. Jođi Fudžimoto sensei 7.dan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igor, Srđan, Žika, Marko, Brankica, Goca, Nikola, vozač Grade (zvani Gavra) i moja malenkost bila je ekipa Aikido kluba "IKEDA" koja se u četvrtak, 15. juna 2006. oko 21h uputila na dug put kako bi učestvovala na međunarodnom seminaru "Nacionalne aikido unije" i "Aikikai Aikido Bulgaria".

Ovaj veliki skup predovodio je sensei Yoji Fujimoto 7.dan Aikikai Hombu Shihan.

 

Nakon 600km nepregledne bugarske ravnice i skoro 12 sati vožnje, stigli smo u grad Burgas negde oko 9h ujutru (po lokalnom vremenu). Dočekali su nas galebovi i mirno Crno more. Pošto je prvi trening bio zakazan za veče, imali smo sasvim dovoljno vremena za odmor, kupanje u moru i uživanje u prelepom pogledu na grad Burgas i ceo zaliv.

Nakon dana provedenog na plaži, jedva smo dočekali prvi trening. Legendu o opasnim i namrgođenim japanskim majstorima, razbio je širok osmeh sensei Fujimota

Svaki trening počinjao je i završavao se gimnastikom i raznim varijantama kokyunage tehnike. Zatim su sledile bazične tehnike: ikkyo, nikkyo, sankyo…

Posebnu pažnju sensei Fujimoto posvetio je ukemiju. Mnoge aikidoke nisu svesne značaja uloge ukea i ukemija u procesu učenja aikidoa. Mnogi misle da se tu radi samo o prostom padu, o tome kako otići u pad nakon tehnike. Međutim ukemi je mnogo više. To je neprekidan kontakt ukea i torija, konstantna težnja da se napadom na centar protivnika naruši njegov balans i očuva sopstvena bezbednost. Upravo ta stalna povezanost ukea i torija u jednu nerazdvojnu celinu čini aikido. A aikido koji radi sensei Yoji Fjimoto je nešto što zaista treba doživeti!

.

Veliku pažnju Bugarske javnosti privukao je i embukai borilačkih veština održan u subotu uveče. Brojna publika imala je priliku da uživa u kyoku shinkai karateu, kendou i naravno aikidou nekoliko različitih klubova i organizacija Bugarske. Bila nam je velika čast i zadovoljstvo da učešćem u ovom spektaklu predstavimo Aikido federaciju Srbije - Aikikai Srbije bugarskoj (pa i italijanskoj) javnosti.

Zahvaljujem se domaćinu gospodinu Nikolai Ivanovu (Hombu Dojo 3.dan) na izuzetnoj organizaciji seminara, gospodinu Martinu Todorvu (Hombu Dojo 4.dan) na ljubaznosti, gospođi Ivanov na brizi i pomoći, kao i svim ostalim ljudima koji su naš boravak u Bugarskoj načinili izuzetno prijatnim. Veliko hvala i našem Gavri koji nas je bezbedno proveo putevima Balkana.

Vesna Strahinić